T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAŞAKŞEHİR - Şh.Öğrt.Aynur Sarı Anaokulu

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi Nedir?

PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK SERVİSİ

Kıymetli Veliler,

Anaokulları çocukların öğrenciliğe ilk adımlarını attıkları ve eğitim kavramı ile ilk kez tanıştıkları eğitim kurumlarıdır. Burada çocuklarımız ailelerinden ayrılarak birey olabilmeyi, kendilerini ve sınırlarını keşfetmeyi, sosyal hayata uyum sağlamayı, farklı çocuk ve yetişkinlerle paylaşımda bulunmayı, kendilerine yeten özgün bireyler olmayı öğrenirler.

Okul öncesi dönemi çocuğun gelişiminin en hızlı olduğu dönemlerden biridir. Çocuğun bu dönemde aldığı uygun eğitim onu fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal yönden destekleyerek sağlıklı bir gelişim göstermesini sağlayacak aynı zamanda ileriki eğitim kademelerinde alacağı eğitimin temelini oluşturacaktır. Çocuğun bu dönemde okula ve öğrenmeye karşı geliştirdiği tutum ileriki eğitim kademelerini de etkileyecek, çocuğun eğitim hayatına yön verecektir.

Bu bağlamda okulumuz Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi okul öncesi dönemin çocuğun hayatındaki öneminin farkında olarak öğrencilerimizin;

· Okula ve çevreye uyum sağlamalarını ayrıca ilkokula hazırlanmalarını,

·  Eğitim ortamlarına ve öğrenmeye karşı olumlu tutum ve anlayış geliştirmelerini,

·  Kendilerini tanımaları ve geliştirmelerini,

·  Kişiler arası ilişkilerini geliştirmelerini,

·  Aile ve topluma ilişkin farkındalık ve duyarlılık kazanmalarını,

·  Sağlıklı ve güvenli yaşam için bilgi ve becerilerini geliştirmelerini,

· Meslekleri tanımalarını, mesleklerin insan hayatındaki yeri ve önemine ilişkin farkındalık geliştirmelerini amaçlamaktadır.

Rehberlik servisimiz çalışmalarını çocuğun hayatına dokunan kişilerin işbirliğine önem vererek yürütür. Çalışma prensibi aile, öğretmenler, okul idaresi, personeli ve psikolojik danışman arasındaki karşılıklı güven, olumlu iletişim ve işbirliğine dayanır.

Öğrencilerimizin gelişim dönemlerinde karşılaştıkları problemleri çözmelerine ve sağlıklı kişilik gelişimlerine destek olmak, aynı zamanda okul-aile iş birliğini sağlamak amacıyla veli görüşmeleri yapılır. Çocuklarımızın gelişimsel, sosyal, duygusal ve akademik ihtiyaçları doğrultusunda veli eğitimleri gerçekleştirilir. Ayrıca İstanbul Veli Akademileri kapsamında her ay veli akademisi seminerleri düzenlenir.

Rehberlik servisimiz gelişimsel ve önleyici rehberlik modeli çerçevesinde çalışmalarını planlar. Problem odaklı hareket etmek yerine; sorun ortaya çıkmadan, çocuğun gelişimsel özelliklerini ve bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak çalışmalar yapar.

Okulumuzda öğrencilerimizle gelişim dönemlerine uygun sınıf rehberlik etkinlikleri yapılır. Öğrencilerimiz, sağlanan bireysel, duygusal, sosyal destek ve çeşitli rehberlik etkinlikleriyle hem akademik hem de sosyal anlamda ilkokula hazır bir şekilde bir sonraki eğitim basamağına geçerler.

Sevgili Veli,

Edip Cansever'in de dediği gibi; "Gökyüzü gibi bir şey şu çocukluk. Hiçbir yere gitmiyor."

Rehberlik servisi olarak sizleri çocukluk dönemi yaşantılarımızın tüm hayatımıza etkisinin farkında olarak çocuklarımızın soru sormaktan korkmayan, eleştirel düşünme becerilerine sahip, aktif öğrenen, kendilerine güvenli çocuklar olarak yetişmelerine destek olmaya ve geleceğe umutla bakan, mutlu çocuklar yetiştirme sanatına hep birlikte katkıda bulunmaya davet ediyorum.

                                                                                                                              Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

                                                                                 Şükran Bükra KAÇAR

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.12.2021 - Güncelleme: 22.12.2021 14:15 - Görüntülenme: 251
  Beğen | 0  kişi beğendi